Gezondheidsclaims over magnesium: Welke claims over magnesium mogen gebruikt worden?

Vitamine- en voedingssupplementen hebben als doel om tijdelijk ondersteuning te geven bij uiteenlopende klachten of als aanvulling. Hierbij hebben deze supplementen elk hun eigen goede eigenschappen. Verkopers proberen altijd zo slim mogelijk om hun producten te verkopen. Vaak met mooie claims over wat het supplement allemaal zou kunnen doen voor je lichaam. Veel van deze claims zijn helaas niet bewezen. Ook mogen zulke claims niet medisch zijn. Daarom wordt er nu streng op toegekeken door verschillende instanties om te controleren of verkopers zich aan de regels houden. Voor Nederland is dat de NVWA-Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Deze instantie controleert o.a. of fabrikanten/verkopers van supplementen zich wel houden aan de toegelaten en toegestane gezondheidsclaims. Ben jij benieuwd welke gezondheidsclaims over magnesium zijn toegelaten? Lees dan snel verder.

Gezondheidsclaims van magnesium

De EFSA-European Food Safety Authority heeft een lijst opgesteld van een groot aantal gezondheidsclaims over magnesium die dus wetenschappelijk bewezen zijn en daarom zijn goedgekeurd. Deze claims mag je dus toeschrijven aan het gebruik van bijvoorbeeld magnesium.

Wist je dat: Magnesium het enigste mineraal ter wereld is wat als voedingssupplement de meeste wetenschappelijk onderzochte en goedgekeurde gezondheidsclaims heeft?

Goed om te weten dat er zoveel gezondheidsclaims aan het gebruik van magnesium zijn toegekend.

Gezondheidsclaims van magnesiummedicines on the table
Photo by ready made on Pexels.com

Hoe fijn zou het zijn dat natuurlijke producten zoals magnesium ook zouden kunnen worden voorgeschreven in plaats van altijd alleen maar medicijnen.

Wat zijn gezondheisdclaims?

Voedingsclaims, gezondheidsclaims en medische claims zijn allerlei beweringen op bijvoorbeeld het etiket van een product of die worden getoond als reclame. Dus allerlei beweringen die aangeven dat een product bepaalde positieve eigenschappen heeft waardoor jij als consument sneller geneigd zou kunnen zijn om dit te kopen.

Het gebruik van deze voedings- en gezondheidsclaims is gebonden aan Europese regels:

  • Het gebruik van medische claims is verboden bij het verkopen en aanprijzen van levensmiddelen.
  • Daarnaast is het ook verboden om op het etiket van levensmiddelen informatie te geven waardoor de koper zou kunnen worden verleid.

Een gezondheidsclaim is dus een bewering over de werking van een stof op je gezondheid. Toegestane gezondheidsclaims zijn in de Europese wetgeving vastgelegd. In totaal zijn dit er nu 229 welke door de EU zijn toegelaten en als gezondheidsclaims zijn opgenomen. Alleen deze opgenomen gezondheidsclaims zijn toegestaan en mogen worden gebruikt.

Regels voor gezondheidsclaims

Veel verkopers voedings- en vitaminessupplementen houden zich helaas niet aan deze regels voor gezondheidsclaims. Daardoor misleiden ze jou als consument over de werking van (voeding)supplementen zoals poeders, pillen en drankjes. Zo zouden sommige producten je extra weerstand geven, of zelfs tegen ziektes werken. Hierdoor zou je als consument sneller geneigd kunnen zijn om zo’n product te kopen. Het is dus daarom niet toegestaan dat zulke claims gegeven worden.

Voor gezondheidsclaims bij voedingsmiddelen en supplementen gelden daarom strenge regels om misleiding te voorkomen. Het vermelden van gezondheidsclaims zijn pas toegestaan nadat ze wetenschappelijk zijn onderbouwd. Welke claims er passen bij welk supplement dat wordt beoordeeld door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Je moet er dus als koper van supplementen op kunnen vertrouwen dat alle claims die op het product staan, ook echt waar zijn. Helaas is het zo dat er in de praktijk nog te vaak misleidende claims worden gemaakt.

Verboden claims

Die claims die zijn toegestaan voor supplementen gaan vaak over het helpen of ondersteunen van normale processen of functies in je lichaam. Deze claims zijn meestal heel voorzichtig.

Als een verkoper bijvoorbeeld beweert dat een bepaalde stof/supplement je weerstand:

  • verhoogt,
  • boost of
  • versterkt

Dan gaat een claim over een supplement te ver. Dit is dus ook niet toegestaan. Er wordt steeds vaker en beter gecontroleerd op deze een soortgelijke claims.

Ook zijn er verkopers die nog een stapje verder gaan en een medische claim over een supplement maken. Dat zijn bijvoorbeeld claims die gaan over het:

  • voorkomen,
  • bestrijden of
  • genezen van ziektes.

Met zulke beweringen hebben we namelijk te maken met medicijnen. Voor medicijnen gelden veel strengere regels. Zulke medische claims zijn daarom ook verboden voor voedingsmiddelen en supplementen.

Welke claims zijn toegestaan over magnesium?

Tot slot de lijst met gezondheidsclaims die zijn toegestaan voor het supplement magnesium. Deze claims mogen dus vermeld worden omdat de werking wetenschappelijk is vastgesteld.

Zo mag er dus vermeld worden dat magnesium:

  • Bijdraagt aan een normale werking van het zenuwstelsel
  • Een rol speelt in het celdelingsproces
  • Bijdraagt aan een normale werking van de spieren
  • Aan een normaal energieleverend metabolisme
  • Aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid bijdraagt
  • Bijdraagt aan een normale eiwitsynthese
  • Bijdraagt aan een elektrolytenbalans
  • Aan een normale psychologische functie bijdraagt

Gebruik jij ook aanvullende magnesiumproducten? En in welke claim kun jij je het beste vinden?

Ben jij nog wat sceptisch over het gebruik van magnesium? Ben je benieuwd of het kan ondersteunen bij de klachten die je hebt? Probeer dan eens een zelfdiagnose pakket uit. Gebruik 2 weken het product na keuze. Na die twee weken stop je. Ongeveer na een week kun je waarschijnlijk verschil merken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *