Magnesiumtekort herkennen: Alles wat je hoort te weten over een tekort

Magnesiumtekort herkennen

Een magnesiumtekort kan een verscheidenheid aan symptomen veroorzaken die vaak over het hoofd worden gezien of verward worden met andere gezondheidsproblemen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je de tekenen van een magnesiumtekort kunt herkennen en wat je kunt doen om het aan te pakken.

Wat is magnesium en het belang om een magnesiumtekort te herkennen?

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor tal van processen in het lichaam, waaronder spierfunctie, zenuwfunctie, bloedsuikerregulatie en botgezondheid. Het speelt ook een rol bij het reguleren van de bloeddruk en het ondersteunen van het immuunsysteem. Een tekort aan magnesium kan daarom leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Symptomen van een magnesiumtekort:

  1. Spierkrampen en -spasmen: Een van de meest voorkomende tekenen van een magnesiumtekort zijn spierkrampen en -spasmen, vooral in de kuiten, benen en voeten. Deze kunnen optreden tijdens rust of tijdens lichamelijke activiteit.
  2. Vermoeidheid en zwakte: Magnesium is betrokken bij het energiemetabolisme in het lichaam. Een tekort kan leiden tot vermoeidheid, zwakte en een algeheel gevoel van malaise.
  3. Moeite met slapen: Magnesium speelt een rol bij het reguleren van de neurotransmitters die betrokken zijn bij slaap, zoals melatonine. Een tekort kan leiden tot slaapproblemen zoals slapeloosheid of rusteloze slaap.
  4. Hoofdpijn en migraine: Studies hebben aangetoond dat mensen met migraine vaak lagere niveaus van magnesium hebben. Een tekort kan bijdragen aan het ontstaan ​​van hoofdpijn en migraineaanvallen.
  5. Angst en prikkelbaarheid: Magnesium speelt een rol bij het reguleren van neurotransmitters die verband houden met stemming, zoals serotonine. Een tekort kan leiden tot gevoelens van angst, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
  6. Hartritmestoornissen: Magnesium is essentieel voor een normale hartfunctie. Een tekort kan leiden tot hartritmestoornissen zoals een onregelmatige hartslag of hartkloppingen.
  7. Spijsverteringsproblemen: Magnesium is betrokken bij het reguleren van spiersamentrekkingen in het maag-darmkanaal. Een tekort kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals constipatie of prikkelbare darmsyndroom (IBS).

Zoals je kunt lezen heeft magnesium een belangrijke functie in het lichaam en kunnen er allerlei vage klachten ontstaan. Daarom is het goed om te weten hoe je een magnesiumtekort kunt herkennen.

Hoe wordt een magnesiumtekort vastgesteld?

Een magnesiumtekort kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek, maar dit geeft niet altijd een accuraat beeld van de magnesiumstatus in het lichaam, omdat slechts een klein deel van het magnesium in het bloed circuleert.

👉 Zechsal magnesium bestellen

Een magnesiumtekort op celniveau kan daarom niet altijd worden ontdekt met standaard bloedtests. Een arts kan ook kijken naar symptomen en risicofactoren om een magnesiumtekort vast te stellen.

Behandeling van een magnesiumtekort

Als een magnesiumtekort wordt vastgesteld, kan de behandeling bestaan uit het verhogen van de inname van magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals bladgroenten, noten, zaden, volle granen en peulvruchten. Daarnaast kun je magnesiumsupplementen gaan slikken, afhankelijk van de ernst van de klachten.

Tip: Zechsal heeft een handig zelfdiagnose pakket samengesteld voor het gebruik van 6 weken met verschillende magnesiumproducten incl. een gebruikersboekje. Met dit pakket kun je zelf aan de slag om je eigen diagnose te stellen. Om te kijken of de klachten verminderen en hoe je het gebruik van magnesium ervaart.

Magnesiumtekort herkennen

Een magnesiumtekort kan een scala aan symptomen veroorzaken die vaak over het hoofd worden gezien. Het herkennen van deze symptomen en het ondergaan van een juiste diagnose zijn belangrijk voor het behandelen van een magnesiumtekort en het handhaven van een goede gezondheid.

Overweeg jij om een magnesiumsupplement te gaan gebruiken? Maar weet je niet welke voor jou het meest geschikt is? Als magnesiumconsulent sta ik klaar om jou passend advies te geven.

Als je vermoedt dat je een magnesiumtekort hebt, is het goed om dit met je arts te bespreken om eventuele andere diagnoses uit te kunnen sluiten en indien nodig een passende behandeling te krijgen. Ook als je medicijnen gebruikt is het goed om dit met je arts te bespreken aangezien een tekort bij bepaalde medicijngebruik sneller kan ontstaan.

Meer lezen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *